Sisustamisen trendit vuodelle 2023

Olet sitten trendihaukka tai perinnekalustaja, sisustamisen uudet tuulet voivat inspiroida oman kodin laitossa. Koti on maailman tärkein paikka ja sisustuksella on suuri merkitys - kuvaannollisesti ja kirjaimellisesti. Omannäköinen, toimiva koti on hyvän arjen perusta. Trendeihin kannattaakin suhtautua käytännöllisesti: ota käyttöön se mikä puhuttelee ja unohtaa muu. Kustomin kristallipallo veikkaa tulevalle vuodelle seuraavia trendejä:

MUKAVUUS JA KÄYTÄNNÖLLISYYS

Kotona vietetään aikaa enemmän kuin ennen, sillä etätyöt ovat tulleet jäädäkseen. Nyt viimeistään säkkituolit ja puhallettavat sohvat kiikutetaan kierrätykseen ja hankitaan tilalle huonekaluja, joilla on mukava istua. Sopiva korkeus, syvyys ja pehmeys ovat avainasioita silloin kun haetaan sohvaa, joka kestää Teams-palaverimaratonit ja pikku päikkärit. Seuraavan kerran kun olet sohvaostoksilla, kysypä myyjältä istuinosan kallistuksesta. Lähinnä sitä, että löytyykö sellainen. Se vaikuttaa istuintuntumaan varsinkin jos istut pitkiä aikoja paikallasi. Tyynyjen on hyvä olla kestävät ja sohvan mitoitus tilaan sopiva.

EKLEKTINEN TYYLI

Eklektisellä sisustustyylillä tarkoitetaan parhaiden palojen poimimista eri tyyleistä ja yhdistämällä nämä saumattomasti ja tyylikkäästi. Tavallaan tämä on meille suomalaisille hyvin tuttu tapa sisustaa: isoäidin art deco -henkinen perintöpiironki yhdistyy sulavasti modernin skandinaaviseen ikealaiseen ja roskalavaryhmästä pelastetut, kaikissa sateenkaaren väreissä hehkuvat keittiön pinnatuolit jämerään massiivipuiseen ruokailupöytään, jonka pintaan imeytynyttä punajuuritahraa piilotellaan Unikko-pöytäliinan alla. Tämä tapa sisustaa on myös ekologinen valinta. Aina ei tarvitse ostaa uutta, saati laittaa kaikkea kerralla uusiksi. Persoonallisuus syntyy huonekaluista, joilla on tarina.

VASTUULLISUUS

Tämä liittyy vähän edelliseen aiheeseen, eli vastuullisten ratkaisujen tekemiseen myös sisustaessa. Vanhoja huonekaluja kunnostetaan ja tuunataan oman maun mukaisiksi sen sijaan että ostettaisiin aina uutta kun jokin alkaa näyttää kuluneelta. Löytöjä tehdään huutokaupoissa, kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa. Kun kuluttaja hankkii huonekalun uutena, sen tulee olla laadukas ja kestävä. Tällöin huonekalun elinkaari on pitkä. Hienointa on, jos se on vieläpä kotimainen, eikä sitä ole rahdattu toiselta puolen maapalloa. Arvot näkyvät myös sisustusratkaisuissa. Nahkasohva ei ole enää kysytyin tuote ja myös verhoilukankaiden alkuperä kiinnostaa.

VÄRIT

Kuten tavallista, näitäkin on laaja kirjo ehdokkaana, mutta aika näyttää, mitkä todella päätyvät koteihin saakka - ja jäävät sinne.

MURRETUT JA MAANLÄHEISET SÄVYT

Kanelinruskea, terrakotta, vihreä, keltainen ja hento vaaleanpunainen. Myös kestosuosikki harmaa pitää pintansa, tulevalle vuodelle ennustetaan lämpimien harmaiden paluuta. Salvianvihreä on maaleissa ja tapeteissa tehnyt tuloaan ja se onkin samalla rauhoittava ja lempeä väri, joka sopii kaikkiin tiloihin. Myös koralliin vivahtava punaista nähdään tänä vuonna ja se sopiikin salvian kaveriksi mainiosti.

Runsaat sävyt

Tumma sininen, voimakas laventeli ja jadenvihreä hurmaavat nyt myös suurina pintoina. Esimerkiksi Anna Perhon IG:ssa vilahtava sininen salonki on samaan aikaan sähäkkä ja tyyni. Voimakkaan sinisen kanssa sopivat hyvin yhteen monet puun sävyt. Tummempi puu tekee myös paluuta ja meidän Helsingin liikkeemme sisustukseen Tilasisustaja Sirpa Leinonen valitsi pähkinän sävyistä puuta rimaseinään ja huonekalujen jalkoihin. Siinä on kotoisuutta ja lämpöä, joka näyttää yllättävän hyvältä myös harmaan ja hopean sävyjen kanssa. 

Tärkeintä on kuitenkin löytää oma tyyli, joka on aina ajankohtainen. Koti on maailman paras paikka ja sen tulee vastata asukkaidensa makua ja vaatimuksia. Sisustus tehdään ennen kaikkea omaa silmää miellyttäväksi, kuvastamaan asukkaiden persoonaa. Kauneus on katsojan silmässä ja mukavuus yksilöllisessä perstuntumassa.