Sohvakankaan valinta

Sohvakankaan valinta
Kankaan valinta on usein haastavaa. Värit, materiaalit ja puhdistettavuus mietityttävät, ja lisäksi vaihtoehtoja on liikaa. Jos perheeseen kuuluu pieniä lapsia tai lemmikkejä, kankaan ominaisuuksia tulee mietittyä eri näkökulmasta kuin yhden aikuisen taloudessa. Tässä tekstissä käymme läpi asioita, joita on hyvä ottaa huomioon ennen kangasvalinnan tekemistä. Olet sitten hankkimassa sohvaa kotiin, mökille tai konttoriin, eri vaihtoehdot kannattaa käydä läpi huolellisesti ja tehdä valinta käyttötarpeen mukaan.

Millaiset käyttäjät, sellainen sohva

Lapsiperheessä verhoilukankaaksi kannattaa valita helposti puhdistettava, vesipestävä materiaali. Esimerkiksi Orientin Altamura on erityisen helppo pitää puhtaana, sillä se on käsitelty likaa hylkiväksi kuituun saakka. Suurin osa vesipestävistä kankaista on maksimissaan 40 asteen pesun kestäviä, mutta muutama ilahduttava poikkeuskin löytyy. Vakiokankaamme Slottsfjordin saa pestä 60 asteessa, samaten myös Lauritzonin Deluxen, jota on saatavilla erikoiskankaana. Tutustu kankaiden hoito-ohjeisiin, niin löydät lisää tietoja tahranpoistosta. Kaikki vakiokankaamme ovat laadukkaita, kestäviä ja vesipestäviä, joten ne ovat huolettomia valintoja. Lemmikkiperheessä on kuitenkin kangas vähän eri tavalla uhattuna.
Lapset eivät ole sohvan verhoilun suurin uhka, vaan kaikenkarvaiset ystävämme - valitettavasti. Koira voi innostua kuopsuttamaan pesää ja kissa saattaa pitää huonekaluja kiipeilypuunaan. Kynsien aikaansaamat tuhot ovat usein vaikeampia kuin tahrat. Tiheäneuloksisesta kankaasta ei saa niin helposti otetta, mutta kynnenjälkiä saattaa siihenkin syntyä. Tunnet lemmikkisi itse parhaiten ja raapimistottumukset kannattaa ottaa huomioon kangasvalintaa tehdessä. Myös koiran- ja kissankarvat saattavat osoittautua haasteeksi materiaalin kannalta. Terävät karvat pääsevät neuloksen lomaan ja pinta on tällöin vaikeampi pitää siistinä. Pehmeät ja laineilevat karvat jäävät herkemmin kankaan pintaan ja ovat tällöin helpommin puhdistettavissa.
Jos olet vakuuttunut, että kotisi tahmatassut saavat kankaan kuin kankaan laikukkaaksi, varmin valinta on tummahko, hieman kirjavapintainen struktuurikangas, joka antaa eniten anteeksi. Jälleen suosittelemme Altamuraa, sillä se täyttää nämäkin vaatimukset. Siitä saat varmimmin siivottua kaakaotahrat pois ja vaikka siihen mustekynällä vähän tulisi merkkailtua, tummempien värien kirjavista pinnoista eivät moiset elämän jäljet erotu.
Vihreä Muotka-sohva Jewel 753 Forest -kankaalla  Vaaleanpunainen Helle-sohva Designers Guild Manipur Coral -kankaalla Keltainen Muotka-sohva Jewel 520 Mustard -kankaalla Keltainen Muotka-sohva ja -rahi

Kulutuksenkesto eli mitä martindale-luku kertoo käyttäjälle

Martindale-luvulla viitataan hankauksenkestoon ja siitä saa jonkin verran osviittaa miten hyvin kangas kestää käyttöä. Lukema saadaan mekaanisella kokeella, jossa koneellisesti hangataan kangasta pyörivällä liikkeellä. Luku kertoo kuinka monen hankauskierroksen jälkeen pinnasta on kaksi lankaa katkennut. Lukemat eivät ole eri valmistajien välillä aivan suoraan verrannollisia, sillä jokainen valmistaja testaa tuotteensa itse. Lukemasta saa kuitenkin yleisen käsityksen siitä missä luokassa painitaan.
Päivittäiseen käyttöön soveltuva lukema on 20 000–25 000 kierrosta. Kaikki vakiokankaamme ovat reilusti tämän yli. Slottsfjordissa martindale-luku on 100 000, mikä on aivan erinomainen. Crevin ilmoittaa Velvetyn arvoksi 200 000 ja sillä uskallammekin suositella sitä lapsi- ja lemmikkiperheisiin.

Valonkesto 

Suora auringonpaiste ei ole kankaalle hyväksi. Jos olohuoneeseesi paistaa koko päivän aurinko verhottomasta, UV-suojaamattomasta ikkunasta, verhoilukangas joutuu kovalle koetukselle. Auringonvalo haalistaa ja haurastuttaa mitä tahansa materiaalia, vaikka huonekalu olisikin sisätiloissa. Valonkestoa arvioidaan sisätiloihin suunnatuissa materiaaleissa asteikolla 1–6 ja tämä kertoo siitä, miten hyvin väripigmentit säilyvät muuttumattomina UV-valossa. 4 on hyvä värinkesto, 5–6 on erittäin hyvä valonkesto. 

Minkä värinen sohva?

Suurin osa myymistämme sohvista sijoittuu jonnekin luonnonvaalean, beigen ja harmaan asteikoille. Ne ovat monella tapaa turvallisia värejä, sillä esimerkiksi neutraali harmaa ja luonnonvalkoinen sopivat lähes minkä tahansa sisustuksen tai värin kanssa. Runsaan ja kirkkaan värin kanssa huolettaa miten nopeasti siihen kyllästyy. Sohva on suuri hankinta, eikä uutta olla hankkimassa aivan heti uudestaan. Tästä näkökulmasta turvallinen ja hillitty värivalinta on kestävä vaihtoehto. Kesyn sohvan ilmettä voi muuttaa vaihtamalla sisustustyynyjä ja muilla tekstiileillä voi vaikuttaa sisustuksen yleisväriin.
Toisaalta jos olet värien ystävä, kotisi kaipaa lisää persoonallisuutta ja esimerkiksi TV-sarjoissa vilahtavat keltaiset sohvat ovat saaneet sydämesi sykkimään sinapinkeltaiselle sametille, anna palaa! Jos vaaleanpunainen on ollut lempivärisi viimeiset 20 vuotta, miksi et valitsisi ihanaa hattaranpinkkiä kangasta? Jos jostakin väristä pitää ja se kutkuttaa sisustussilmää, juuri se voi olla sinun juttusi. Koti sisustetaan ensisijaisesti siellä asujia varten ja koti saa olla asukkaidensa näköinen. Viimeisen vuoden aikana olemme valmistaneet ihania väripilkkuja ihmisten koteihin: on metsän- ja pestonvihreää, sinapin- ja auringonkeltaista ja vaaleanpunaisen eri sävyjä korallista hattaraan. Kukaan ei ole vielä tullut kertomaan, että värikkyys kyllästyttäisi!
Vielä yksi näkökulma väripohdintoihin on kokonaan vaihdettavat päälliset. Uutuusmallimme Haihara on verhoiltu kauttaaltaan irrotettavilla päällisillä, joita voimme valmistaa tarvittaessa lisää. Emme myy niitä suoraan hyllystä, sillä kankaiden valikoima on niin valtava. Vaihtopäällisiä saa kuitenkin tilattua Haiharaan meidän asiakaspalvelumme kautta.