Suora sohva, divaanisohva vai kulmasohva?

Suora sohva, divaanisohva vai kulmasohva?

Minkä mallinen sohva on paras sinun kotiisi? Tila asettaa tietyt puitteet sohvan koolle, mutta melkein yhtä tärkeää on ottaa käyttötarkoitus huomioon. Montako ihmistä (ja lemmikkiä) sohvalle tulisi mahtua? Halutaanko makoilu- vai istumapaikkoja? Vai etsitkö työhuoneeseen paikkaa, jossa ottaa luovat päiväunet? Tässä tekstissä esittelemme eri sohvamallit ja kerromme mitä valintaa tehdessä kannattaa ottaa huomioon.

 

Suora sohva

Suora sohva Helle-sohva Designers Guild Manipur Coral Muotka ja rahi Jewel 520 Mustard -kankaalla

Suora sohva muodostuu yhdestä suorakulmiosta. Leveys on helposti muokattavissa ja mallista riippuen vakioleveyskokoja löytyy 10-15 cm välein. Käsinojan leveys on aina Helle-mallin viidestä senttimetristä Kampin 11 senttimetriin, ja käsinoja voidaan tarvittaessa vaihtaa toiseen leveyteen. Käsinoja on myös mahdollista jättää pois, jolloin sohvan kokonaisleveys vähenee. Ahtaissa tiloissa tämä voi olla tarpeen!

Suoran sohvan kätevyys on sen keveydessä ja muuntautumiskyvyssä. Jos haluat vaihtaa huonekalujen järjestystä tai muutat usein, kahden metrin suora sohva on helppo saada sopimaan lähes tilaan kuin tilaan. Mikäli istumapaikkoja tarvitaan paljon, kahden sohvan yhdistelmä maksimoi mukavien istumapaikkojen määrän. Kulmasohvassa kulma jää usein täyttämättä, sillä siellä täytyy istua selkä kulmaa vasten jos sohva on jo muuten täynnä. Jos kaipaat divaanin kaltaista lisätilaa jaloille, rahilla saa kätevästi jatkopätkän jompaan kumpaan reunaan. Rahi voi toimia myös sohvapöytänä. Laadukas perussohva on myös kestävä valinta, sillä sellaiselle löytyy aina ottajia. Jos tämä joka kodin ykköspaikka tuntuu omimmalta vaihtoehdolta, tutustu kahden ja kolmen istuttavien sohvien valikoimaamme.

Divaanisohva

Divaanisohva Hetta-divaanisohva Orsetto-kankaalla Hetta-divaanisohva Deluxe Amber -kankaalla

Divaanisohva rakennetaan samaan pohjaan kuin suora sohvakin: Divaaniosasta tehdään vain syvempi, esimerkiksi 170 cm. Myös tässä leveys ja divaaniosan pituus ovat muokattavissa. Divaaniosasta tehdään usein suurin piirtein yhtä leveä kuin istuintyynyistä, mutta tämäkin voidaan toteuttaa monella tavalla.

Kätisyyden vaihtaminen jälkikäteen on divaanisohvan valtti. Jos tarpeet muuttuvat, huonejärjestys vaihtuu tai tulee muutto, divaanin voi vaihtaa toiselle puolelle. Kulma- ja avokulmasohvissa tällaista mahdollisuutta ei ole. Divaanisohva tarjoaa aina houkuttelevan makuupaikan ja tarvittaessa siinä mahtuu nukkumaankin hyvin. Tutustu tarkemmin divaanisohviimme ja löydä oma arkiluksuksesi!

Avokulmasohva ja kulmasohva

KulmasohvaAvokulmasohvaMuotka-avokulmasohva Bolshoi Stone -kankaalla

Avokulmasohva ja kulmasohva eroavat rakenteeltaan divaanisohvasta. Suorakulmion sijaan kulmasohva ja avokulmasohva rakennetaan kulmapalasta ja ns. pitkistä sivuista. Kulmapalan koko on vakio 90 x 90 cm, kaikki muut leveydet ovat muunneltavissa. Molemmissa kulmasohvissa on istuinosan kallistus myös lyhyemmällä sivulla.

Kulmasohvan ja avokulmasohvan kätisyyttä ei voi jälkikäteen muuttaa, sillä rakenne on kiinteä. Avokulmasohvan ja kulmasohvan ero on käsinojissa ja selkänojan leveydessä. Kulmasohvassa on ikään kuin yksi selkänojallinen istumapaikka enemmän. Kulmasohva on siitä näppärä, että sen avulla voi hyödyntää myös nurkkatilan tai rajata avointa tilaa esimerkiksi olohuoneeksi. 

Jos kulmasohva tuntuu liian raskaalta vaihtoehdolta, sen yleisilmettä voi keventää jättämällä käsinojan pois. Innostuitko kulmasohvasta? Tutustu tarkemmin kulmasohvavalikoimaamme ja avokulmasohvavalikoimaamme.

Divaani

Divaani Helle-divaani Jasper Petrol Muotka-divaani Calvados-nahalla

Divaani ei oikeastaan ole sohva, vaan enemmänkin nojatuolin ja sängyn risteytys. Tämä daybed-nimelläkin tunnettu huonekalu on kevyt vaihtoehto tilaan, jossa selkänojalliset istumapaikat eivät ole välttämättömiä. Divaani on loistava täydennys esimerkiksi työhuoneeseen tai lukunurkkaukseen. Todellinen vanhan koulukunnan leidi sijoittaa sen budoaariinsa kampauspöydän ja baaripöydän läheisyyteen. Divaani voi tarvittaessa toimia vierasvuoteena kunhan sille ottaa tarpeeksi mittaa. Jos näet jo itsesi ottamassa pikku nokosia kesken etätyöpäivän, tutustu divaanivalikoimaamme.